Nahrávám...

Parazitární onemocnění

Úvod / Občanům / Parazitární onemocnění

    Otázky k Informace občanům k zvýšenému výskytu onemocnění tasemnicí ze dne 5. 4. 2013

  • Jaký je v této chvíli počet potvrzených a podezřelých pacientů z Opavaska a jaký je obecně výskyt tasemnice v kraji v posledních letech?

  • K dnešnímu dni bylo KHS MSK hlášeno celkem 6 potvrzených onemocnění tasemnicí ( původce Taenia saginata) a 2 případy podezření na toto onemocnění. Za posledních 5 let bylo v MSK hlášeno průměrně 1 onemocnění ročně.

  • Dá se očekávat, že během dneška budete znát přesný zdroj opavské nákazy, tedy o jaký výrobek a od jakého výrobce je?

  • V současné době probíhá intenzivní šetření ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Moravskoslezského kraje, a proto se nyní nelze vyjádřit k případnému zdroji nákazy či podezřelému výrobku.

  • Lidé se po informaci o výskytu tasemnice začali pídit po informacích o tom, zda vůbec jíst tatarský biftek a pokud ano, z jakého druhu masa a jakým způsobem je ho vhodné připravit, aby se vyhnuli riziku tasemnice.

  • Obecně se nedoporučuje konzumovat syrové maso s ohledem na možnost přenosu původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění ( např. salmonelóza, kamyplobakterióza, yersinióza, atd.).

  • Je nutné používat jen pravou svíčkovou na přípravu tataráku, co různé polotovary vakuově balené z obchodu na přípravu tataráku?

  • Konzumace pravé svíčkové v podobě tataráku pouze snižuje riziko onemocnění tasemnicí.

  • Je nutné maso zásadně škrábat (místo mletí), protože jen tak lze okem spatřit články tasemnice?

  • Je málo pravděpodobně, že laik škrábáním rozpozná přítomnost boubele.

  • Mají pravdu lidé, kteří říkají, že po konzumaci sysrového masa stačí vypít nejméně 40% tvrdý alkohol, který tasemnici a jiné parazity spolehlivě zahubí?

  • Ne.

  • Zkuste, prosím, zjistit, zcela konkrétní rady a praktická doporučení pro ty, kdo mají tatarák rádi a dávají si ho doma či v restauraci.

  • Neexistují žádné zaručení postupy a doporučení, které by zcela vyloučily možnost přenosu této nákazy.