Nahrávám...

Informace z epidemiologie - detail

Úvod / Občanům / Informace z epidemiologie - dateail

Kontrola prodeje zmrzliny na území Moravskoslezského kraje

Před nastávající letní sezónou provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě cílenou kontrolní akci zaměřenou na prodej zmrzliny, která je oblíbenou letní pochoutkou zejména dětí.

Šetření bylo provedeno celkem ve 23 provozovnách na území celého kraje. Kontrolována byla zejména čistota prodejních míst, podmínky pro skladování surovin, kornoutků apod., spotřební lhůty a teploty skladování zmrzliny.

Nejčastěji byly zjišťovány závady v provozní hygieně – špinavé podlahy, špinavé zdi, regály,zastříkané omyvatelné závěsy směsí pro výrobu zmrzliny, špinavé prostory pro uložení náčiní pro prodej zmrzliny, na WC personálu uloženy obaly na zmrzlinovou směs, v mezerách mezi lednicemi smetí a papírky z cigaret, ve stánku uloženy nepotřebné věci po malování – štětce, barvy, kornoutky pro porcování zmrzliny uloženy v krabici přímo na zemi, v jedné provozovně stál vedle kanystrů s koncentrátem pro výrobu zmrzliny, otevřený insekticidní přípravek proti mravencům. Tyto závady byly celkem zjištěny v 9 provozovnách. Časté byly rovněž závady v používání prošlých směsí či surovin pro výrobu zmrzliny, nebo nebyly suroviny vůbec označeny, v jednom případě byl pytel s práškovou směsí pro výrobu zmrzliny uložen na zemi zvlhlý, směs byla po styku s vodou zatvrdlá. V několika provozovnách nebyla rovněž dodržena teplota úchovy zmrzliny či surovin pro její výrobu. Mnohdy nejsou zajištěny stavební požadavky - chybí šatny personálu, není zřízeno místo pro uložení úklidových pomůcek. V jedné z kontrolovaných provozoven sloužil v době kontroly sklad surovin i jako sklad sousední prodejny oděvů. Závady byly zjištěny i v osobní hygieně personálu – nalakované nehty, prsteny na rukou, personál nepoužívá ochranný oděv a nemá u sebe v době prodeje zmrzliny zdravotní průkaz. V 6 provozovnách nebyl zaveden postup založený na hodnocení rizik. Za zjištěné závady byla v 9 případech uložena pokuta.

Z výsledků kontrolní akce lze konstatovat, že prodeji zmrzliny není ze strany prodávajících věnována náležitá pozornost, přitom se jedná o pokrm konzumovaný zejména tou nejcitlivější částí naší populace – malými dětmi. Každý kupující by si měl při koupi zmrzliny všímat zejména čistoty stánku, čistoty oděvu prodávajícího či toho zda obsluha při prodeji nemanipuluje bez pomůcek jak s kornoutky tak s přijímanými penězi.

Zveřejněno: 24.6.2008