Nahrávám...

Informace z epidemiologie - detail

Úvod / Občanům / Informace z epidemiologie - dateail

Kontrola stravovacích provozů v hypermarketech a supermarketech na území Moravskoslezského kraje

Vzhledem k předloňské situaci v prodeji a zpracovávání masa v hypermarketech a supermarketech, kdy bylo i podezření na používání masa a masných výrobků s prošlým datem spotřeby ve stravovacích částech hyper a super marketů provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v termínu 19.-20.3.2007 cílenou kontrolní akci zaměřenou na tyto provozy.

Šetření bylo provedeno celkem v 10 provozovnách na území celého Moravskoslezského kraje. Ne vždy však bylo vše zcela v pořádku a proto byly v 5 případech uděleny blokové pokuty.

Nejčastěji byly zjišťovány nevyhovující teploty podávaných pokrmů – pizza, grilovaná kuřata, smažená kuřata, pečený vepřový bok, pečená krkovice, pečené brambory, zelí a smažený květák. Tato závada byla zjištěna ve 3 provozovnách. Ve stejném počtu zařízení byly zjištěny i závady v provozní hygieně – špinavé lednice, špinavé podlahy, silně namražené lednice, špinavá umyvadla, špinavé ohřívací vitriny. Zjištěno bylo i špatné skladování odpadků, používání nevhodných obalů na potraviny, netekoucí teplá voda na WC personálu, závada ve skladování – v lednici společně uložena v otevřené nádobě česneková pasta a suroviny na poháry. Každá z těchto závad se vyskytla jedenkrát.

Z výsledků kontrolní akce lze konstatovat, že v polovině kontrolovaných provozoven byly zjištěny závady v podávání pokrmů. nejzávažnější závadou je skladování pokrmů při teplotách, které podporují množení mikroorganismů. I závady v provozní hygieně, zejména čistota lednic, kde se uchovávají potraviny, které již neprochází tepelnou úpravou může významnou měrou ovlivnit bezpečnost připravovaných pokrmů.

Zveřejněno: 23.3.2007