Nahrávám...

Informace z epidemiologie - detail

Úvod / Občanům / Informace z epidemiologie - dateail

Kontrola listových a ozdobových zelenin ve stravovacích provozech na území Moravskoslezského kraje

V posledním období vešlo v gastronomii do módy používání různě barevné, velmi členité a zprohýbané listové zeleniny, která je používána zejména k ozdobení talířů či nápojů ve sklenicích. Nevýhodou takto chundelatých listových zelenin je to, že mycí voda velmi těžce proniká do všech záhybů těchto listů. Navíc jsou listy této zeleniny velmi křehké a musí se s nimi manipulovat velmi opatrně, což může vést k tomu, že se řádně neopláchnou a mohou se stát zdrojem nákazy. S ohledem na tuto skutečnost a na to, že v loňském roce byla v rámci systému rychlého varování několikrát hlášena kontaminace těchto listových zelenin choroboplodnými bakteriemi uskutečnili pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v období od 20.8.2006 do 15.9.2006 kontrolní akci zaměřenou na tuto zeleninu.

Šetření bylo provedeno celkem v 8 provozovnách na území celého Moravskoslezského kraje, v těchto provozovnách bylo odebráno celkem 10 vzorků pro laboratorní vyšetření. Byly odebrány vzorky kadeřavé petrželky, máty, rucoly, čínského zelí a řapíkatého celeru.

Všechny odebrané vzorky vyhověly mikrobiologických požadavkům stanoveným pro tento typ zeleniny. Dá se tedy říci, že čištění této zeleniny před jejím použitím ve studené kuchyni a při přípravě nápoje je věnována náležitá pozornost.

Současně s kontrolou listových zelenin, byla provedena celková kontrola provozoven. Bohužel ve třech kontrolovaných provozovnách byly zjištěny závady zejména v zavedení jednoho nebo více stálých postupů založených na principech HACCP, dále byly zjištěny závady v osobní, provozní hygieně, v dodržování lhůt použitelnosti a jednou byla zjištěna i závada ve stavebně- technickém stavu provozovny.Za zjištěné závady byly uloženy blokové pokuty v celkové výši 6 500,-Kč.

Z výsledků kontrolní akce lze konstatovat, že spotřebitelé se nemusí obávat listových zelenin použitých jak při zdobení talířů, tak při konzumaci v poslední době velmi populárních míchaných nápojů Mojito.

Zveřejněno: 29.9.2006