Nahrávám...

Informace z epidemiologie - detail

Úvod / Občanům / Informace z epidemiologie - dateail

Kontrola stánků s občerstvením na Colours of Ostrava 2015

Stejně jako v předchozích letech nechyběli ani letos, mezi početnými řadami návštěvníků kulturní akce Colours of Ostrava, pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě. Jejich pozornost však nebyla určena umělcům na pódiích, ale provozovatelům stánků s občerstvením. Ačkoliv jsou zkušenosti z kontrol během předchozích ročníků pozitivní, je nutné kvalitu poskytovaných služeb sledovat. Důvodem je mimořádný zájem veřejnosti, takže každý „stánkař“ má potenciál znehodnotit kulturní zážitek nekvalitním jídlem stovkám návštěvníků. K tomu se přidávají omezené možnosti dodržování hygieny v podmínkách malého stánku, snaha obsloužit co nejvíce zákazníků a v neposlední řadě vysoké teploty, ztěžující uchování potravin při požadovaných teplotách.

KHS v průběhu akce kontrolovala hygienickou úroveň stánků s občerstvením od nápojů přes halušky, zmrzlinu až po grilovaná masa, kde sledovala manipulaci s potravinou, zajištění pitné vody, dostatečnost vybavení i způsobilost obsluhy. Navzdory panujícímu horku se prodejcům dařilo udržet požadované teploty chlazených potravin a obecně dobrou hygienickou úroveň poskytovaných služeb. Drobné nedostatky spočívající např. ve značení potravin byly vyřešeny na místě. Během festivalu ani po něm nebyly hlášeny žádné zdravotní potíže nikoho z návštěvníků, což bezpochyby přispívá k dobrému hodnocení celé akce.

Zveřejněno: 21.7.2015